Året som gick!!!

Januari

Börjar det nya året med att få fast anställning, skönt att slippa oroa sig för om man har jobb nästa månad. Den här månaden påbörjar jag även min tävlingsledarutbildning som fortgår hela våren. Jag har fortfarande en provtjänstgöring kvar innan jag är auktoriserad. Det är isigt ute och Bilbo springer på löpbandet flera gånger i veckan för att öka konditionen.


Februari

Kommer igång och tränar så smått på klubben efter uppehåll under dec-jan. Tränar mycket platsliggning som funkar ganska bra, har tränat under hela hösten med att jag är dold och fortsätter med det ett tag till. Tävlingsledarutbildningen tar mycket tid!


Mars

Påbörjar en spårkurs på klubben, mest teori och lydnad för att senare under våren enbart koncentrera oss på spårandet. Lars, jag och Max åker till Holiday Club i Åre fyra dagar och åker slalom, badar och solar. Kommer aldrig att glömma v. 13, 2007, vilket väder alltså. Strålande sol och kanonvarmt, kändes som man var vid Medelhavet när vi satt på balkongen och drack en öl på eftermiddagarna. Bilbo fick vara hos syrran och hennes dotter Tilde, Bilbo älskar Tilde och hon i sin tur älskar att leka med honom så han blir alldeles trött och slut men lycklig. Anmäler mig och Bilbo till några tävlingar i Maj.


April

Är instruktör för lydnadsdelen i aktivitetspasset, en kurs på brukshundklubben för dom som vill prova på det mesta som finns att göra med sin hund och vad klubben har att erbjuda. Klarar teoriprovet till tävlingsledare. Besöker distriktsveterinären med Bilbo för kontroll av njurvärdena. Bilbo hade inte haft några symtom på urinvägsinfektion sedan senaste infektionen september -06, hans njurvärden har alltid gått tillbaka till något över övre gränsen för normalvärde efter behandlingar. Första diagnosen var prostataproblem, men kastreringen har ju föga hjälpt, han har haft flera infektioner efter den. Men nu hade dom alltså stigit, inte skyhögt men i alla fall. Bestämmer mig för att göra en större utredning av hans urinproblem och beställer tid på Östersunds djursjukhus. Utredningen gör mig inte så mycket klokare, det görs ultraljud med och utan kontrast samt dito röntgen. Veterinären är först osäker på om han bara har en njure men kan i alla fall se att det kommer kiss från två urinledare och det verkar komma in i blåsan som det ska. Veterinären tycker möjligen att urinblåsan är lite för rund där urinröret går ut, den ska vara lite trattformad och det kan vara en orsak till att han läker urin och har ständigt återkommande urinvägsinfektioner. I alla fall så har han urinvägsinfektion och får behandling, veterinären ska höra av sig när hon får svar på övriga prover och urinodlingen som skickas. Åker hem några tusenlappar fattigare men inte mycket klokare.

Veterinären ringer redan efter några dagar och meddelar att bakterierna i urinen är betydligt aggressivare och resistenta än vad man först trott, ny antibiotika blir insatt och veterinären lovar att kontakta kollega på Strömsholm för hur vi ska gå vidare.

Sista helgen i april åker vi ned till GBA för en rapporthelg, det går jättebra för Bilbo i en och en halv dag. Sen ballar han totalt ur, han fixar ingenting, klibbar och skäller på skytten, klarar inte ens av att springa en för honom känd sträcka. Känns totalt hopplöst.

Max fyller 6 år, Bilbo 3 år Lars 50 år, Hipp, hipp hurra!


Maj

Veterinären ringer och vill remittera oss till Strömsholm, får tid där i juni. Gör tre tävlingar denna månad. Först ut är en appell i spår i Strömsund, 7-8 på spåret, slår samt har lite svårt att fästa på spåret, 10-10 på budföring. Tävlingsledaren KASTAR apporten efter momentet och den landar ca. 1 meter från hindret och hoppet är kört för våran del! Kliver upp och går fram till en annan hund på platsliggandet inget gruff i alla fall. 146p och EG. Nästa är appell spår på hemmaklubben, spåret 9-9, vindar ngt. står det i protokollet, 9-10 på budföringen, tacklar mottagaren. Avstår platsliggningen som bara strular! 175 p och godkänd. Gör även en lydnadsklass I tävling, avstår även här platsliggningen och uppnår ett 2 pris på 145 p. Ja vad ska man säga? Han tog i alla fall alla apporterna!

Börjar starkt fundera på en ny hund vi vill ju ha en tävlingshund, men vad ska det bli? En schäfer från Demonen? Tik eller hane!!!!!

Jag fyller 37 år.


Juni

Strömsholm ringer och vill ändra tid, just den dagen vi ska dit så ska alla röntgen apparater servas. All träning går på sparlåga i väntan på vad utredningen i Strömsholm ska visa. Midsommar firas i husvagnen i halvskapligt väder och Bilbo får umgås mycket med rottisen Maja. Vi får vänta ett tag på en ny valp.


Juli

Ska infinna oss på Strömsholm måndagen den 2;a för ultraljud, CT-röntgen och diverse andra prover Åker ned till Anna (Lars dotter) i Stockholm för att inspektera hennes nyinköpta lägenhet på Kungsholmen och gå på Gröna Lund helgen före. Fick först träffa en trevlig veterinär (kom inte ihåg namnet) på Strömsholm för dom vanliga klämma och känna undersökningarna, nålsättande och provtagningar. Sedan var det dags för ultraljud som gjordes av Martin Rapp, ingen sedering till mottsats till Östersund som inte ens ville prova utan sedering. Bilbo låg lugnt och stilla på britsen under säkert 30-40 minuter som det tog. Två njurar har han i alla fall, men det Martin såg var att njurarna var något små och ojämna i formen samt att det var någon förtätning vid njurbarken. Sen fick vi lämna Bilbo som skulle sövas inför CT- röntgen på eftermiddagen, CT;n visar det samma som ultraljudet, men det man inte riktigt kan finna orsaken till är urinläckaget som inte hör ihop med njurfelet i alla fall. Diskuterar med Martin om vi ska gå vidare med biopsi för att diagnostisera, men för att en biopsi ska visa på en diagnos så måste man får absolut rätt vävnadsbit vilket inte är helt självklart och även om man gör det och kan ställa diagnos så är det inte säkert att man kan ge en prognos. Så Martins råd var att endast på rasklubbens eller uppfödarens begäran gör en biopsi. Åker hem och vet i alla fall med säkerhet att han har njurfel, Bilbo kan leva länge eller sakta försämras, inget man kan sia om. Martin ringer efter några dagar och tycker vi ska ta ett blodtryck på Bilbo eftersom han har lite höga proteinhalter, tar det lugnt med det under semestermånaden.

Bestämmer mig för att sluta träna Bilbo för tävling åtminstone till nästa säsong, eventuellt får han bli pensionär. Inte så kul att träna när man vet att man måste ha tummen i ögat på honom hela tiden och samtidigt veta att han kanske inte alltid mår så bra, lägg därtill hans ständigt återkommande urinvägsinfektioner.

Har semester denna månad, tillbringar lite tid i husvagnen på Sollefteå camping. Den ligger 7 mil hemifrån, lagom långt att åka med en 6-åring.


Augusti

Kommer inte ihåg att det hände så mycket. Jo, vi fick nog veta att Ica var dräktig, bara att vänta och se om det blir någon vappis till oss. Kriget om tik eller hane börjar mellan mig och Lars. Jag gör min första provtjänst som tävlingsledare och det går bra, får faktiskt lite beröm "stolt" All träning med Bilbo är nedlagd, förutom det vanliga med lyhördhet och nått spår för att aktivera honom. Ringer runt till alla veterinärkliniker i mellannorrland för att få ta ett blodtryck på Bilbo, men vad tror ni! Ingen har apparater för att göra det!!!


September

Ica nedkommer med en hel bunt valpar, det blir en till oss också! Lars blir nedröstad av mig och ett gäng till och vi ska ha en tik. Jag börjar min specialistsjuksköterskeutbildning, ska plugga halvtid i två år vid sidan om mitt heltidsarbete! Ställer upp husvagnen i Edsåsdalen för nu ska vi bli vintercampare, kul att prova något nytt!!!


Oktober

Oktober, oktober vart tog du vägen?

Gör en uppföljning med prover på Bilbo. Krea har stigit något men inte mycket, kan vara en tillfällighet. Tar även ett prov som ska visa långtidsskada på njurarna men det är helt normalt, skönt. Begär även att dom ska skicka urinen på odling och inte bara ta en sticka, jo men visst, han har en urinvägsinfektion, behandling igen.  Upptäcker när vi väger Bilbo att han gått upp 2,5 kg, kan det bero på den uteblivna träningen? Vilket fall som helst så tyder det ju på att han mår utmärkt. Han är ju inte typen som klättrar på väggarna om han bara får ligga i soffan.


November

Vi far till Skåne, 110 mil enkel väg och hämtar hem vår efterlängtade Yavanna, resan och allt går jättebra. Men kunde inte för mitt liv tro att Bilbo skulle kunna dela ett litet rum med 3 parakiter, 1 Amazonpapegoja och en jätteara. Dessutom låg en nyvalpad tid med sina valpar i rummet bredvid jag är imponerad av hur bra han skötte sig. Resten av månaden gick år till att lära känna Yavanna, mest fick vi känna på sylvassa valptänder. Bilbo släppte inte blicken från Yavanna de första dagarna men han var otroligt snäll och försiktig. I slutet av månaden var hans räddning att Yavanna inte tog sig upp i soffan, där kröp han upp längst in i ett hörn med tassarna under sig för att undkomma hennes vassa bissingar. För arg kunde han ju inte bli på denna underbara tingest.


December

Yavanna ska invigas i husvagnslivet och då passar hon på att bli sjuk. Men det var vist nått olämpligt hon vräkt i sig, allt kan ju inte vara bra av det hon försöker vräka i sig. Kattlådan behöver sällan städas för det sköter Yavanna, så då stänger man till för kattlådan och då kissar katten i tidningskorgen. Japp sånt är livet!!!!!!!

Yavanna tar sig upp i soffan och Bilbo har det jobbigt, han försöker klämma åt henne ibland men han har nog väntat för länge. Visst hon fjäskar lite för honom men i nästa sekund hänger hon i hans läpp eller biter honom i benen så stackars Bilbo dansar steppdans.

Nyåret tillbringades i husvagnen, det var fyrverkeriförbud där vilket var skönt. När jag tog en kvällspromenad vid 22- tiden med Bilbo så brändes det av en låda med fyrverkerier ett par hundra meter bort men det var inga problem. Bilbo har fått dragit lite pulka med mig i släptåg på skidor, det uppskattar han. Lillhusse var också med och tänk, att han som klarar den rundan utan problem när Bilbo inte är med helt plötsligt blir så trött i benen bara för att Bilbo och pulkan är med. Men Bilbo ställer gärna upp och drar honom lite där det är plant, eller Bilbo skulle kunna dra honom både uppför och nedför eftersom Bilbos filosofi är ju tyngre ju bättre, men matte måste styra upp det hela då Max börjar bli för tung.

Vad det nya året har i sitt sköte vet vi inte än men min högsta önskan är friska hundar och en förhoppning om att få komma ut och tävla så småningom.

Har ni orkat läsa ända hit så får jag önska er EN GOD FORTSÄTTNING!!!!!


  


Kommentarer
Postat av: Nina

Vilken härlig årssammanfattning :)! God fortsättning på er och det ska bli grymt kul att läsa om Yavanna, hennes bissingar och Bilbo under 2008. //Kram N

Postat av: Johanna

Åh, det gör verkligen ont i hjärtat att läsa om hans njurproblem!!!
Med facit i hand så är tyvärr inte B-kullen dom friskaste boxrar man kan hitta... men dom verkar alla vara väldigt härliga individer med stort hjärta och gott humör! :-)
Chevrolinas ska tyvärr avla vidare på sin fodertik (Bizzi elller Bonnie som hon kallas) vilket jag tycker är synd med tanke på hur det ser ut i kullen. Inte mycket jag kan styra över...

Kul att läsa om ert år! jag hoppas att ni får ett underbart 2008. Ska bli roligt att följa er!

Kram till er alla!

2008-01-04 @ 08:16:26
URL: http://brukstorpets.se
Postat av: GBA

Säger som Johanna, jättetrist med hans njurar & infektioner, men det var trots allt skönt att få en bekräftelse på VARFÖR han alltid ballar ur på läger & längre träning. Blandade toppprestationer med riktiga djupdykningar och märkliga beteenden. Synd som tusan på en i grunden bra hund, men som sagt skönt med en förklaring till slut...och att både han och ni slipper ha förväntningar.
Hoppas att den goe mannen får ha många fler härliga år kvar:)

Jättefin summering av 2007.

2008-01-05 @ 01:05:55
URL: http://www.blogtown.se/blog.php?id=GBA

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback