Man ska ha husvagn!!!

Nu packar vi vagnen och drar ut på lite semester.
Första stoppet blir
Rövarbyn, det är allt vi bestämt. Vet inte ens när vi kommer hem, vi tar det som det kommer men några långa resor blir det inte. Det är ju inte åkandet efter vägarna som är semester för våran del utan mysfaktorn att bo i husvagnen och ta dan som den kommer.
Blir säkert ett stopp på en annan favoritcamping, Risön i Sollefteå.
Ciao// Maggan 

Älgrapport!!!

Igår på förmiddan så bar det iväg till skogen för lite rapportande, det var dessutom dax för första förlängningen.
Lars och Yavanna går ut på B-stationen, ropar upp mig på radion och talar om att Y verkar markera för något sällskap i skogen.
Skickar ner henne till mig på A utan problem. Lars går ut ca. 70 meter där han har bra sikt ner till B, vad ser han då? Jo en älgko med en kalv traskar över stigen precis vid B-stationen!!
Ja, ja det är ju sånt vi råkar ut för hela tiden i skogarna här, men att dom skulle gå över precis vid B-stationen och när det är Ys första förlängning var ju ett opassande tillfälle.
Jag skickar upp Y och när hon kommer till B så ser Lars henne sakta in och spana mot sitt uppbindningsträd, Lars tjoar och det är full fart på fäffurbena igen, inget stopp alltså.
Vi bestämmer att Y får gå ned till mig igen och sen avslutar vi där, dels är det mycket uppför och att ha sällskap av älgar är tillräckligt för lilla damens hjärna idag.
Lars skickar och Y pinnar iväg men får stopp vid B-stationen, säger till mig via radion om att ropa, när jag ropar så kommer hon i full fart. Det kan vara så att när hon sprang sista skicket så låg vinden så att hon fick älgarna rakt i snoken s.a.s.
Vi ska köra samma sträcka idag för att se så att Y inte tyckte det hela var jobbigt.

Vi har ju försökt göda lilla damen, utan större framgång tycker vi. Vi mutat med Klass våtfoder men hon äter inte alltid upp iallafall. I går var vi och vägde henne iallafall, hon vägde 25 kg strax före Marma och se igår vägde hon nästan 28 kg. Men hon måste ha vuxit en del hela hon s.a.s för speciellt mycket rundare tycker inte vi att hon blivit, möjligen så sticker inte höftbenen upp lika mycket. Man blir ju liksom lite hemmablind och ser inte förändringarna själv.
Nu drar vi till skogs igen// Maggan
 

Första semesterveckan slut!

Japp då är det sista dagen på första semesterveckan, tre veckor kvar. Tiden springer bara iväg, jag får nästan ångest innan jag gått på semester för att jag vet att dessa veckor går så fort. Men så får jag ju ångest över både det ena och det andra så det är ju inte så allvarlig ångest.
Vad har vi gjort första veckan då. Jo vi har städat, städat, tvättat och städat och tvättat lite mera. Men det var helt enligt min plan, har ju haft dåligt med energi till just det under vintern och våren men nu är man ikapp så att säga. Nu är fönsterna putsade och gardinerna bytta och alla lister och annat rent. Bara Yavanna har löpt klart så ska hundarna badas och sofföverdraget bytas, sen ska jag bara njuta av ledigheten. Skönt med ett rent hus.
Yavanna är nog på sluttampen i löpet, höglöpte i början av veckan och har löpt i 15 dagar nu så i början av nästa vecka borde det vara slut. Hon fäller en hel del päls nu när hon löper så dammsugaren går på högtryck kan man säga. Bilbo har tagit Yavannas löp bra, inget pipande eller dreglande men så har han ju varit kastrerad sedan han var 17 månader. Men lite "sätta på" lekar har dom för sig emellanåt, så dom har inte varit i hundgården den senaste veckan, pinsamt om folk ser vad dom sysslar med. Nä, bättre dom får vara inne så vi kan avstyra deras snuskigheter.

Lars har jour den här veckan så det har ju inte blivit någon rapportträning men lydnad har vi tränat några kvällar iallafall. Yavanna är så lättlärd och duktig så man får nästan ta sig i kragen för att man inte ska gå för fort fram och få bakslag senare. Linförighet eller jag kör mest fritt följ går jättebra, vi kör ganska långa passage nu med vändningar och har även lagt in lite spring och tempoväxlingar, bollbelöning efter olika långa sträckor.
I går for jag till klubben där jag var alldeles solo för att ha tillgång till hindret som jag inte tränat något sedan Marma, några "strömhopp" och sedan lägga ut bollen på andra sidan hindret och det funkar kanon.
Inspirerad av andra så måste jag ju även påbörja ett ställande under gång, och se lilla damen snappar snabbt vad hon ska göra. Vid fjärde repetetionen så riktigt ser man hur hon tänker - Menar du att jag bara ska stanna och stå här, okej, okej, jag står ju still så hit med bolljäveln nu r´å!!! Långt kvar tills momentet sitter men hon fattar snabbt vad saker och ting handlar om.
Jag måste öva mera på vändningar på stället och framförallt ta tag i framförgåendet, först tjatar man om att inte dra i kopplet eller gå långt framför sen så ska man lära in just det, attans knasmoment det där framförgåendet.
Yavanna fick även prova på lite agility igår, A-hindret, långa balansbomen och däcket, inget som skrämmer henne inte, funderade om hon överhuvudtaget fattade att hon var typ över en meter ovanför marken fast hon fick stanna och titta på utsikten.
Nähä, man har lite rentvätt som måste tas om hand

Helvete vad det brinner!!!

Min gamla förskola brinner för fullt, numera har PRO det huset i besittning. Det är ett gammalt fint trähus som just nu går upp i lågor. Synd på det gamla huset, får nästan en tår i ögat för sådana hus byggs ju inte upp igen.
Centralgatan är vänd upp och ner, parkbänkar och soptunnor slängda både här och där. Hoppas nu inte att det är undomar som tagit sig in i PRO-huset och ställt till det.

Nu ska jag sova några timmar till om det går, sen så ska vi på
ZORB-center för att kolla på lite race med skotrar och gräsklippare och morgon är det dax för traktorerna. Kul brukar det vara och Yavanna ska nog få följa med och miljöträna i dagarna två.

Lydnad och rapport

Träningen går framåt med Yavanna. FF och LF har verkligen gått framåt sen jag bestämde mig för klicker och boll/kampbelöning. Jag använder mig av ett kortkoppel för att liksom joja till med eftersom damen i fråga har en tendens att vilja komma för långt fram, men hon fattar så snabbt att den snart är överflödig. Inkallningarna är snabba men där måste vi jobba ingångar, kolla på andra fotot här nere och tänk er Yavanna en meter högre upp i luften, trötte mej.Plattsliggning verka funka fint, fint, vilket är jävligt skönt när man haft en hund där plattliggning inte funkat alls:-(
Yavanna gjorde ju en så fin budföring på Marma, men nu funkar det inte så bra, får nog ta det lite lungt med budföring tills löpet är över. Hon tycker inte att okända människor är så roliga just nu, hon är inte rädd eller undvikande, verkar mest ointresserad, Lars och jag får träna på buddisar så länge så fixar det sig nog med okända mottagare sen när hormonerna lägger sig.
Här är iallafall några bilder på en lyckad budföring på Marma
Snabb iväg!!  Och snabbt in till matte!!!
Bilderna är lånade på Tuvas blogg, hennes matte är en fantastisk fotograf.
Lite rapportande har vi oxå hunnit med, i går var vi på en ny sträcka.Yavanna gick jättebra i 4 skick, vid andra skicket så blev det en tveksam start, tror det beror på att Bilbo blev lite upprörd för han såg när Yavanna startade och det stör henne. Det var nog därför hon vände och sprang åt fel håll förra gången vi tränade, hon vill nog springa till husse på B-stationen men det är ju kul att få leka med Bilbo oxå, då kan det ju bli lite knas i lilla hjärnan :-).
 
Gårdagens citat från Max som var radiooperatör på rapportträningen: Jag låter precis som Gun-Britt !!!!
Idag håller vi tummarna för Mariana med knappt ettåriga golden Fixa som tävlar lydandklass 1
Fyra arbetsdagar till semester// Maggan

Nu är det blodigt allvar!!!

Yavanna löper!!!!
Och jo då, hon gör som matte säger, inte löpa före juli!
Nästa löp ska alltså komma i februari, som matte bestämt, eller???

Rapport och radio

Vi har varit ute och tränat rapport i söndags och i kväll, samma sträcka båda gångerna. Dessutom har Lars kollat ut en sträcka till på ca. 300 meter som vi tar nästa träning.
I söndags så blev vi tokig på radioapparaterna som vi har, sträckan var ca. 230meter över ett litet krön och radioapparaterna klarade inte det. Rapporten gick finfint iallafall, det var varmt och kvavt, dessutom var det rätt tungsprunget med högt blåbärsris så tre sträckor fick räcka för lilla damen.
I går for Lars till grannbyn, Kälarne på TV & radioaffären och kollade efter nya radioapparater, kom hem med två jaktradio som uttgått ur sortimentet, dom har nog legat i butiken något år. Dessa skulle ha kostat nästan 2000 spänn styck men vi fick dom till det faciala priset av 1700 spänn för båda. Dessutom hade vi ett presentkort där på 1200 kr och får testa apparaterna och lämna tillbaka /byta dom om vi inte blir nöjda.
Testade dom på en kilometers avstånd idag och det funkade, det var ju i och för sig inga berg emellan, men iallafall så behåller vi nog dom.
Rapportandet i dag då? Samma sträcka som i söndags, allt enligt fröken GB;s instruktioner, idag körde vi fyra sträckor eftersom det var betydligt behagligare väder. De tre första gick kanon, men på det fjärde skicket hände något. Yavanna gick ut en 15 meter och sen stopp, hon tittar på mig och ser ut som hon glömt vad hon skulle göra, sen sätter hon fart tillbaka till mig och förbi åt fel håll?!!! Kommer på inkallning och ny start, startar bra på komando men jag ser lite tveksamhet så en snabb uppmaning till Lars via radion om rösthjälp så drar lilla damen iväg. Vet inte riktigt vad det beror på men hon är ju faktiskt bara nybörjare och inte gått fyra skick så många gånger i sitt liv.
Lydnad har vi oxå hunnit med några pass sedan vi kom hem från Marma, jag har plockat fram klickern igen och kan kanske börja komma överens med den, inspirerad av alla klickeranvändare på lägret. Jag har satt en såndär jojo på den som man har till liftkort, då vet jag vart jag har den och kan snabbt släppa den.
Har velat lite mellan godis och kampbelöning i kontakt-position-fot övningarna men igår så såg jag definitivt fördel i kampbelöning i Yavannas uthållighet och koncentration. Vid godisbelöning så tappar hon intresset så fort hon fått belöningen, man får väl blanda lite hit och dit och klura ut när vilken belöning blir bäst. Måste definitivt jobba mera kamp eftersom Yavanna är lite slapp i käften, ett kampskinn i mellanstorlek har inhandlats för detta ändamål.
Det var väl allt för idag// Maggan